Evert Kolpa over architectuur van de Wielewaal

17 oktober '23

In het zuidelijke deel van Rotterdam, verscholen in het omvangrijke Zuiderpark, ligt een parel van een woonwijk: de Wielewaal. De Wielewaal wekt een gevoel van thuis komen, van rust en ontspanning, een welkom contrast met het drukke stadsleven. De wijk vertelt het verhaal van het Rotterdam van vroeger, een verhaal van sociale cohesie, gemeenschap, en geborgenheid. Evert Kolpa, architect en eigenaar van Van Bergen Kolpa Architecten, deelt zijn visie.

Na de oorlog zijn er in deze wijk eenlaagse noodwoningen neergezet en heeft het zich door de jaren heen ontwikkeld tot een heel groen gebied. Evert legt uit: “Het voelt echt aan als een recreatiegebied. Dat is ook de kwaliteit van het gebied en dat gevoel wilden we vasthouden. Als je hier de wijk binnenloopt ervaar je dat gevoel van ontspanning. Dat is een totaal ander gevoel dan de rest van Rotterdam-Zuid, dat doet veel stedelijker aan.”

image alt

Levendige straat

Het principe bij de Wielewaal is dat de mensen als het ware een aandeel in de wijk kopen. Deze visie is consequent toegepast door zoveel mogelijk interactie met de straat. Dit wordt bereikt door het vermijden van een traditionele entreehal bij verschillende woningen. Een keuze die een natuurlijk verblijf in de keuken bevordert en interactie stimuleert met de mensen die voorbij lopen. Het resultaat is een levendige straat waar bewoners spontaan met elkaar in gesprek gaan, elkaar groeten wanneer de terrasdeuren open staan of genieten van een kop koffie in de voortuin.

Evert legt uit: “Je ziet het nu al gebeuren, het is nog maar net opgeleverd, maar als je daar rondloopt, zie je mensen uit het raam hangen die het contact zoeken met mensen die langslopen. Dat is precies waar het overgaat. Zo ontstaat die sociale structuur.”

image alt

Goedlachse architectuur

Het echte geheim van de Wielewaal schuilt in zijn ontwerp en met name de details. “Het zijn natuurlijk gewoon rijwoningen, maar dit is ongekend in Nederland. Het lijkt alsof ze allemaal hetzelfde zijn, maar niets is minder waar. Per blok zijn ze allemaal even anders. Ze variëren in lengte, hoogte, positie, gevel en details. We wilden echt iets anders neerzetten dan wat er in de rest van Rotterdam-Zuid te vinden is," merkt Evert op. Hij vertelt verder: “Ons uitgangspunt was om hele blijmoedige, vriendelijke, goedlachse architectuur te maken die heel vrolijk is en waar je heel graag in wilt wonen. Daarom ook dat oranje dak en de mooie oranje baksteen.”

image alt

Als Evert de vraag wordt gesteld: ‘Hoe vind je de woningen daadwerkelijk geworden?’ is zijn reactie meteen: “Ik werd er gelijk blij van. Dat is ook wat je beoogt. Deze zijn zo grappig door het ronde dak en de nokvorst en die gekke dakkapellen, de rozenrekken en de kleine hekken aan de voorkant. Het zijn al die kleine details wat het leuk maakt.”

image alt

Dorpse sfeer in de stad

In het midden van de wijk vind je een hele brede zone. Hoewel het voornamelijk sociale huurwoningen zijn die hier een thuis vinden, ervaar je ook hier de vriendelijke en toegankelijke atmosfeer. Het is haast niet voor te stellen dat je je midden in Rotterdam bevindt, aangezien de wijk niet de uitstraling van een typische nieuwbouwwijk heeft. Het zorgvuldig behouden van oudere bomen op cruciale plaatsen zorgt ervoor dat de wijk een volwassen, gevestigde uitstraling heeft die uitnodigt tot ontspannen wonen en recreëren.

Een oase in Rotterdam-Zuid

Als je rondloopt in de Wielewaal, is het niet moeilijk voor te stellen dat deze wijk het hart zal worden van ontmoetingen en recreatie, een veilige haven waar bewoners kunnen genieten van de eenvoudige geneugten van het leven, omgeven door een gemeenschap die zorgt voor elkaar en voor hun gezamenlijke thuis.

Het is duidelijk: Wielewaal is meer dan een woonwijk. Het is een belichaming van een visie op samen leven, een ode aan gemeenschap en gezelligheid, een droom die werkelijkheid wordt aan de rand van Rotterdam-Zuid.

  Lees het laatste nieuws
  Bekijk het woningaanbod