De Wielewaal
Logo Logo

De mensen maken de wijk

Uit alle verhalen van buurtbewoners in de Wielewaal klinkt hetzelfde door: ze wonen hier prettig en hebben het gezellig onder elkaar. Het fijne contact met buren is zeventig jaar lang het cement geweest waarmee de huizen overeind zijn blijven staan. Dingen delen zit in het DNA van de Wielewaal. En dat kan van alles zijn.

Het Wielewaalhuis

Het Wielewaalhuis aan de Eelkmanstraat is het kloppende hart, de huiskamer van de Wielewaal. Hier ben je altijd welkom en kun je de buren ontmoeten. Even bijpraten, ontdekken wat er leeft en samen  leuke dingen bedenken. Misschien kent iemand net die handyman in de buurt die je kan helpen met een klusje. Of heb je zelf iets in de aanbieding: een workshop quilten in je tuinhuis. Zet het anders even op de Wielewaal-wand bij de entree of online. Natuurlijk vind je hier ook informatie over woningen die in de verkoop en verhuur zijn en gaan. En wie weet, kun je hier binnenkort het - nu al legendarische - Wielewaal-koekje kopen. Leuk toch, om de visite mee te verrassen?!

Het Wielewaalhuis is nooit af. Het groeit en beweegt mee met wat bewoners willen, wat zij leuk, nuttig en belangrijk vinden. Deel je ideeën en kom langs!

De Wielewaal deeltuin

Er komt een deeltuin. Een riante tuin waar je samen kunt tuinieren, op een bankje kunt genieten van een zee aan bloemen of even kunt bijtanken met een kop thee van je eigen verse munt. Dit is de plek om op adem te komen na een dag hard werken. Waar de kinderen offline facetimen en vergeten hoeveel V-bucks ze nodig hebben voor hun nieuwe skins. Zo’n bijzondere plek wil je toch delen?

Naast de kinderen, kun je hier van alles grootbrengen. Beleef met elkaar de seizoenen. Trommel iedereen op. Pluk bramen en aardbeien in de zomer. Oogst pompoenen voor soep en Halloween in de herfst. Gooi sneeuwballen in de winter en zaai wat je wilt verbouwen in het voorjaar. Pluk de dag en deel. Rij langs de deuren met de deel-bakfiets vol kroppen sla, courgettes en wortels. Kun je naast groente ook bewondering oogsten.

Even voor de goede orde: er is nu nog niets hè, dat gaan jij en ik en alle andere bewoners van de Wielewaal samen bedenken en doen.

Samen online

Natuurlijk is het superleuk – en handig - als je de bakfiets uit de deeltuin kunt lenen en deze vol laadt met kleedjes, stoelen, borden, bestek, koelboxen en de complete bbq om met een aantal buren in het Zuiderpark te gaan picknicken. Veel offline-activiteiten beginnen online. Apps en online platforms zijn in ontwikkeling en brengen bewoners met elkaar in gesprek. Hier kun je iets afspreken, ideeën uitwisselen en, wie weet, heeft er iemand in de buurt toevallig die boomzaag die je even nodig hebt. Hoe die onlinewereld eruit gaat zien is nog niet bekend. Dat maakt ook niet uit, het idee blijft hetzelfde.

Samen met anderen in de buurt

Je komt ze altijd tegen in de Wielewaal, de mensen van het ASVZ. Het ASVZ aan de Aarnoudstraat biedt intensieve zorg aan mensen vanaf achttien jaar met een verstandelijke of meervoudige beperking en zit er net zo lang als de eerste bewoners. Ze horen hier thuis en doen van alles. Ze wandelen door de straat, halen plastic en oud papier op of onderhouden het groen in de wijk. Ze werken bij het ASVZ in het winkeltje voor de ‘vergeten boodschap’- super handig, want je vergeet altijd wel iets! Ook staan ze in de keuken en de bediening van het restaurant Sjaars. Hier kun je gezellig lunchen of avondeten. ASVZ vraagt met regelmaat ‘dagopleukers’. Dat zijn vrijwilligers die samen met de mensen iets leuks doen, bijvoorbeeld schilderen, knutselen, sporten, wandelen of boodschappen doen. Misschien iets voor jou?

Dr. A van Voorthuysenschool

Naast het ASVZ zit er ook een school in de Wielewaal. Daar merk je niet zoveel van. Alleen ’s ochtends en ’s middag rijden er een paar busjes die de leerlingen brengen en halen. De Dr. A. van Voorthuysenschool biedt speciaal onderwijs voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen van vier tot twintig jaar. De kinderen komen uit de heel regio van Rotterdam-Zuid, Barendrecht, Ridderkerk, Spijkenisse tot Hoogvliet.

Onze website gebruikt kleine bestanden, cookies genaamd, waarmee wij jouw online ervaring kunnen personaliseren. Door verder gebruik te maken van deze website of door te klikken op 'accepteren' ga je met deze cookies akkoord. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken.