Bezoek de wormen in de Wielewaal

8 september '20

Sinds half augustus heeft de Wielewaal een wormenhotel in de tuin van Kinderboerderij De Molenwei. Verschillende gezinnen uit de Wielewaal voeren de wormen door hun groente- en fruitafval door het luikje te gooien. Het wormenhotel is een initiatief van Rotterdams Milieucentrum en Stichting Buurtcompost. Niet overal in Rotterdam wordt groente en fruit gescheiden ingezameld. Met het wormenhotel kun je lokaal composteren. Het is duurzaam, maar ook sociaal omdat je het samen met buren doet. In het voorjaar kunnen we dan voor het eerst compost oogsten. Ed Visser van Natuurstad en kwartiermaker Anna-Maria zijn hotelier. 

Bekijk hieronder de video van de opening.

Nog wat wormenweetjes

Er zitten nu 1000 wormen in het hotel. Dat groeit uit tot zo’n achtduizend wormen. Wormen zijn tweeslachtig, in feite is het een soort lhbti-gemeenschap. Ze kringelen om elkaar heen bij de bevruchting en leggen dan alletwee eitjes. Dat kan het hele jaar door, maar vaak in het voor- en najaar als het niet te warm is. Ze leggen dan eitjes en in één eitje kunnen zes tot zeven wormen zitten. Ze leven in de strooisellaag, tussen de aarde en de bladeren. Ze leven onderin het hotel, want ze houden niet zo van heel verse groente en fruit (ook niet van licht, dus als je het luikje onderin opendoet, zie je ze wegschieten). Het moet al een beetje zijn verteerd door schimmels en bacteriën. Ze eten dus plantenresten en verrijken die bij het verteren met enzymen, dat levert zeer vruchtbare compost op.

image alt

Meedoen?

In dit grote wormenhotel kunnen zo’n 25 huishoudens groente- en fruitafval composteren. We hebben al aardig wat aanmeldingen, maar er is nog plaats. Dus lijkt het je leuk en wil je volgend voorjaar ook graag vruchtbare compost, meld je dan aan via [email protected].

De foto’s zijn van fotograaf Tom Pilzecker.

  Naar het nieuwsoverzicht
  Vragen? Neem contact op