De vijf stappen naar een groener en kleurrijker Wielewaal

28 november '23

De Wielewaal is groen. Uitbundig groen zelfs met een explosie aan kleur en veel ruimte om te wandelen, spelen, sporten en te ontmoeten. Voor veel mensen een belangrijke reden om in de Wielewaal te gaan wonen. Misschien ook voor jou. Om het bestaande groen en de opzet van de wijk zoveel mogelijk te behouden zijn Ank Bleeker en Anneke Nauta van BleekerNauta Landschapsarchitecten uit Bennekom ingevlogen. Zij zijn verantwoordelijk voor de inrichting van de openbare ruimte in de Wielewaal en vertellen hier hoe zij in vijf stappen de Wielewaal nóg groener en kleurrijker maken.

image alt

1. Bestaand groen zo veel mogelijk behouden

“Het uitgangspunt was om zoveel mogelijk bomen en struiken te behouden en ze maximaal tot hun recht te laten komen. De volwassen bomen zorgen direct na oplevering van de nieuwe woningen voor een parkachtige sfeer. Verspreid staan groepjes lindes en kastanjes in het gras. De populieren aan de Warmoldstraat. Naast groepjes bomen zijn er ook bijzondere solitaire bomen die samen een soort bomententoonstelling vormen. Zoals de mooie, monumentale els aan het Tannekepad. Echt een rust- en herkenningspunt tussen de woningen. Bestaande bomen zijn leidend en bepalend voor de uitstraling van de Wielewaal. Samen met de nieuwe bomen wordt de Wielewaal groener dan ooit.”

2. Maximaal 70 meter verwijderd van een ommetje in het groen

“Een belangrijke voorwaarde voor de openbare ruimte is dat je vanaf je huis in de Wielewaal maximaal zeventig meter verwijderd bent van een ommetje in het groen. En eenmaal in het groen, kun je door het netwerk van paden eindeloos doorlopen, zeker met het Zuiderpark en de Schulpweg erbij. In dat groen zijn speelplekken, sportmogelijkheden, ontmoetingsplekken en openbare tuinen.”

image alt

3. Centrale parkzone zorgt voor oriëntatie

“De centrale parkzone is een herkenningspunt in de buurt. Het park slingert dwars door de Wielewaal en is het raamwerk met groene vertakkingen en zijpaden die het groen verbinden. Het groene hart zorgt ervoor dat je altijd weet waar je bent. Het park is hier wat smaller en daar wat breder. Er is altijd iets te doen en te beleven. Lekker spelen met de kinderen uit de buurt. Wandelen, skaten of fietsen. Je buren ontmoeten en gezellig bijpraten op één van de vele bankjes, uitgebreid picknicken of heerlijk genieten in een openbare tuin waar van alles groeit en bloeit.”

4. Elk seizoen genieten

“Verder is er nadrukkelijk gekozen voor héél veel verschillende soorten planten. Dat maakt de Wielewaal nóg rijker en afwisselender. Er staat altijd wel iets in bloei en er is van alles te zien, te doen en te beleven. Dat is goed voor de biodiversiteit, dus voor insecten, bijen, vlinders, vogels en voor jou natuurlijk. De planten zijn geselecteerd op hun imposante bloei, een mooie herfstkleur, een bijzondere bladvorm en -kleur, een karakteristieke takstructuur, de kroonvorm of het winterbeeld. Sommige plekken of straten krijgen themabeplanting en hierdoor een eigen unieke sfeer en beleving. Zoals de witte prunussenlaan aan de Waldastraat. De rijen meerstammige knalgele kornoelje aan de Titiastraat. Of de vlambomen aan de Rollostraat met spectaculaire herfstkleuren in vlammend geel-oranje-rood en violet. Zo is de Wielewaal uitbundig groen met een explosie aan kleur en kun je elk seizoen genieten.”

image alt

5. Oplevering compleet met planten in je voortuin

“Om de Wielewaal extra groen en kleurrijk te maken, wordt je huis in de Wielewaal opgeleverd met planten in de voortuin. Die kun je zelf uitkiezen in de voorbeeldtuin bij het Wielewaalhuis. Zo maak je gelijk een groene start. Ook in de achterstraat komen planten tegen de bergingen. Een lage ligusterheg met een tuinhekje is de erfafscheiding in heel de Wielewaal. Hierdoor hou je weids uitzicht op het lommerrijke groen en het nodigt bovendien uit tot een praatje met de buren.”


We stimuleren groene tuinen in plaats van tegels. Dit om water te kunnen bergen na hevige regenval. We moeten ons aanpassen aan het klimaat dat warmer en natter wordt. Groen zorgt voor verkoeling en neemt water op. Bijzonder detail zijn de paden naar de voordeur. Die zijn van hergebruikte klinkers uit de Wielewaal. Zijn we ook nog aan het recyclen!

  Lees het laatste nieuws
  Bekijk het woningaanbod